ÎNVAȚĂ RAPID, SIMPLU ȘI EFICIENT!

“Cea mai bună școală este cea care te învață în primul rând cum să înveți!” – Nicolae Iorga

Sesiunea se apropie cu pași repezi și nu știi la ce materie să te apuci mai repede de învățat?

Îți dorești să poți da timpul înapoi măcar o secundă și să alegi să înveți câteva ore în plus în loc să ieși la o bere cu băieții sau la o sesiune de shopping cu fetele?

Din păcate, încă nu am descoperit cum funcționează călătoria în timp (lucrăm la asta), dar este posibil să avem totuși câțiva ași în mânecă pentru tine!

Te-am făcut curios? Atunci continuă să citești și îți garantăm că nu vei regreta!

Capacitatea de a învăța cât mai repede, de a înțelege cât mai bine și mai rapid, dar și de a reține cât mai mult timp ceea ce ai învățat, este una din abilitățile esențiale ale oricărui om de succes.

Acestea fiind spuse, îți vom prezenta câteva metode de învățare eficientă și sfaturi care să îmbunătățești acest proces.

Cele mai eficiente metode de învățare

  1. Testarea

Este considerată cea mai bună și eficientă metodă de învățare. Studiile recente arată că atunci când faci teste, nu doar memorezi informații, ci le și organizezi în creier. Mai mult, prin testare mărești viteza și eficiența prin care îți recuperezi informațiile. Un alt avantaj este că poți încerca și alege între diverse tipuri de testare: pe capitole, pe întreaga materie, test fulger, simulare de examen și teste proprii sau le poți combina în așa fel încât să ai rezultate cât mai bune.

Annie Murphy Paul, autoarea cărţii „Brilliant: The New Science of Smart”, detaliază cum o putem folosi: „Metoda nu se referă la teste ca la şcoală, notate de profesori. Cercetările arată că simplul act de apelare la informaţia din memorie întăreşte cunoştinţele şi ajută la rememorarea ulterioară.” Deși testarea ca antrenament nu este o metodă foarte răspândită, are numeroase avantaje dovedite în favoarea sa.

  1. Distribuția

Dacă nu știai acest lucru, află că absorbția și retenția informației se face în timp și pe bucăți. Tehnica distribuției îți permite să programezi întreaga materie pe intervale de timp diferite.

Dacă încerci să reții informațiile la grămadă, fără a-ți asigura pauze și perioade de asimilare, singura ta realizare va fi că nu îți mai amintești nimic.

Chiar dacă mulţi studenţi se bazează pe o sesiune-maraton de învăţare cu puţin înainte de un examen, oamenii de ştiinţă recomandă studierea unui material de mai multe ori, în şedinţe separate de un interval de timp. Cu cât vrei să memorezi respectiva informaţie pentru mai mult timp, cu atât intervalul dintre şedinţe trebuie să fie mai mare.

Metode de învățare cu eficiență moderată

  1. Învață pe altcineva

Una dintre cele mai sigure metode de autoevaluare a informațiilor învățate este predarea acestora unei alte persoane: în timp ce înveți, să te gândești cum ai putea “preda” noul material altcuiva. Îți imaginezi că trebuie să explici – cu cuvintele tale – aceste cunoștințe unei persoane, care nu știe absolut nimic despre subiectul respectiv.

Când încercăm să explicăm unei alte persoane informația despre cunoștințele acumulate, avem ocazia să descoperim unde există lacune, să identificăm cele mai dificile părți ale unei lecții și să ne clarificăm foarte bine informațiile.

  1. Interogația/ autoexplicarea

O metodă foarte simplă și eficientă de învățare este să îți pui întrebări. În momentul în care interoghezi semnificația unei scheme, unei formule sau a unui concept, îți programezi creierul să caute răspunsul. În căutarea răspunsului, creierul dă „search” prin datele stocate și face conexiuni, urmând să extragă mai apoi răspunsul corect.

Reține: creierul tău învață și reține cunoștințe numai atunci când lucrează la ele.

De aceea, învățarea dirijată de întrebări este una dintre cele mai puternice și mai eficiente metode de învățare cunoscute vreodată. Se recomandă să folosești această metodă în studiul tău, fiind propriul tău profesor – adică fiind atât profesor (îți pui întrebări), cât și student (răspunzi la ele).

Poate ți se pare o metodă puțin bizară, însă adu-ți aminte că atunci când erai copil, întrebarea „De ce?” te-a ajutat de fiecare dată să îți îmbogățești cunoștințele și să îți conturezi personalitatea.

  1. Alternarea materialelor

Există metode, precum amestecul de conţinut ori învăţarea treptată, care și-au dovedit eficacitatea în urma a numeroase studii și cercetări. O reţetă care dă randament în mod surprinzător este „amestecarea” materiilor, care presupune învăţarea alternativă pentru două sau mai multe discipline. Specialiştii spun că avantajul acestei metode este că atenţia şi puterea de concentrare se menţin pe o perioadă mai mare.

  1. Flash cards

Cum funcţionează fişele de învăţare de tip flash cards?

E simplu: acestea sunt nişte foi de hârtie care conţin o întrebare pe o parte a foii şi răspunsul pe verso. Folosirea acestor fişe de învăţare permite celor ce doresc să studieze să combine cele două metode de maximă eficienţă: testarea şi repetarea.

Metode de învățare ineficiente

80% dintre cele mai folosite tehnici de învățare sunt ineficiente,spun specialiștii.

  1. Citirea repetată a materialului de studiat

Atunci când recitești teoriile, investești foarte mult timp și nu ai rezultate semnificative. Având în vedere că în pragul examenelor nu ai prea mult timp, această metodă nu face altceva decât să îți pună piedici în calea învățării. Mai mult, dacă te gândești să repeți informația cu o lună înainte de examene nu îți vei mai aminti nimic.

  1. Sublinierea/evidențierea folosind markerul

Una dintre metodele cunoscute în rândul studenților este sublinierea informației cu markere colorate, care conform studiilor nu oferă prea multe beneficii în comparație cu alte metode prezentate mai sus.

Profesorul John Dunlovsky de la Kent State University afirmă că această practică ar putea fi chiar un dezavantaj uneori: „Când studenţii folosesc culori, adesea se concentrează asupra unui singur concept odată şi este mai puţin probabil să integreze informaţia pe care o citesc într-un întreg. Iar acest lucru poate îngreuna înţelegerea materialului respectiv”, explică specialistul.

  1. Artificii mnemotehnice

Tehnica de asociere a informațiilor cu imagini funcționează doar în cazul unor cantități mici de informații și nu are efect decât pe termen scurt.

Când ai de-a face cu noțiuni abstracte, cum ar fi un concept filozofic sau o problemă matematică, această metodă se dovedește ineficientă.

Indiferent că dai piept cu sesiunea pentru prima dată sau că ești deja veteran, aceste trucuri simple, dar eficiente, te vor ajuta să fii mai puțin stresat și mai încrezător în forțele proprii!

Acestea fiind zise, îți urăm spor la învățat și să ne auzim cu bine după sesiune!

Mult succes!

Articol redactat de Andreea Popa

ASCIG - Asociaţia Studenţilor în Contabilitate şi Informatică de Gestiune

Abonează-te
Date de contact

Website realizat de AlstenSoft.ro